De la o vreme, suntem “bombardați” tot mai des de termenii Oftalmolog, Optometrist și Optician. In articolul urmator vom explica pe larg diferentele semnificative dintre aceste trei profesii, și, cine stie, poate chiar te vom face sa urmezi una dintre ele.
Ce este oftalmologia?
Prin definiție, oftalmologia este specialitatea medicală care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea bolnavilor cu afecţiuni ale globului ocular şi ale anexelor globului ocular (pleoapele, sistemul lacrimar).
Care este pregătirea unui oftalmolog?
Pentru a deveni oftalmolog, trebuie să fii absolvent al Facultății de Medicină (cei 6 ani de studiu, plus licența) și să fi terminat rezidențiatul pe această specialitate (care durează 4 ani). Prin urmare, oftalmologul este singurul cadru medical din cele trei profesii despre care discutăm.
De asemenea, oftalmologii pot realiza și operații chirurgicale asupra organelor văzului, ceea ce înseamnă că oftalmologia aparține în parte de specialitățile chirurgicale. Mai precis, oftalmologul este specialist și pe ramura medicală, dar și chirurgicală.
Asta se datorează cursurilor din timpul rezidențiatului, in care se aprofundează atât oftalmologia, cât și chirurgia generală, neurologia, neurochirurgia, chirurgia plastică și reparatorie și bioetica, științele optice fiind mult mai complexe și fascinante decât ne-am aștepta.
Cu ce se ocupă medicul oftalmolog? Roluri și responsabilități.
De cele mai multe ori, credem că principala activitate a unui oftalmolog (sau oculist, cum mai este cunoscut) este să ofere consultații oftalmologice și să prescrie lentile de contact ori ochelari de vedere și tratamente medicamentoase, dacă este cazul, pentru pacienții afectați.
Într-adevăr, un oftalmolog poate determina dioptriile unui pacient, și de asemenea poate folosi aparatele medicale necesare identificării afecțiunilor oculare minore. Aceste activități pot fi realizate și de un optometrist.
Iată rolurile și responsabilitățile unui medic oftalmolog:
- Consultă pacienții pentru a oferi un diagnostic corect și pentru a trata afecțiunile oculare, dacă există (se ocupă de anamneză și istoric medical, fișa pacientului actualizată, recomandări de investigații suplimentare etc.)
- Măsoară capacitatea cromatică și de refracție, tensiunea oculară, fundul de ochi
- Prescrie rețete medicamentoase, ochelari de vedere și lentile de contact
- Realizează intervențiile chirurgicale
- Poate depista alte probleme medicale care pot fi asociate cu afecțiunile oculare (diabet zaharat, scleroză multiplă etc.)
Cu toate că această ramură se referă în principiu la toate problemele globului ocular și ale anexelor sale, medicii oftalmologi se pot specializa pe o anumită subspecialitate medicală sau chirurgicală, care se ocupă de anumite boli sau patologii ale unor zone oculare specifice. Un medic care vrea să urmeze o subspecializare trebuie să urmeze un program de perfecționare suplimentară în aceasta.
Printre subspecializări întâlnim:
- Cataracta
- Corneea, suprafaţa oculară şi boli extrinseci
- Glaucom
- Patologia medicală a retinei
- Neurooftalmologia
- Uveita
- Imunologia
- Oncologia oculară
- Oftalmologie pediatrică
- Chirurgia plastică oculară şi chirurgia orbitară
- Chirurgia refractivă
- Chirurgia vitreo-retiniană.
Ce este optometria?
Optometria este și ea o știință, însă se referă la studiul echipamentelor optice, ale lentilelor și aparatelor pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor oculare. Prin urmare, aici vorbim de inginerie, nu de medicină.
Care este pregătirea unui optometrist?
Spre deosebire de un medic oftalmolog, un optometrist este un inginer specializat în optometrie. Pentru a obține acest titlu, el trebuie neapărat să să fie absolvent al unei facultăți (sau al unui master de profil) precum Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică, Universitatea Politehnică București, unde optometria este o specializare de top, ori a Facultății de Design de Produs și Mediu, Universitatea Transilvania din Brașov. Sau să urmeze un program de master în Optică și Optometrie, precum cel oferit de Facultatea de Fizică, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Cursurile durează 4 ani în general și țin de studiul științelor inginerești aplicate. Cu toate că un optometrist nu este un medic oftalmolog, acesta va interacționa în cadrul profesiei cu pacienți cu probleme oculare.
Totuși, este bine să facem o distincție și între profesia de optometrist specialist și tehnician optometrist. Primul trebuie să urmeze un program de licență, în timp ce al doilea trebuie să urmeze măcar un ciclu postliceal de doi ani.
Cu ce se ocupă optometristul? Roluri și responsabilități
În fond, termenul în sine se referă la măsurarea vederii – optometristul se ocupă cu măsurarea și studiul acuității vizuale și ale defectelor de vedere, cât și cu găsirea soluțiilor necesare corectării lor – recomndarea de ochelari sau lentile de contact.
Cu o pregătire diferită de un medic specialist în științele oculare, un optometrist detectează semnele bolii sistemice şi oculare potenţiale, și ajută pacienții pentru reducerea şi prevenirea pierderii vederii cauzate de afecţiunea oculară.
Iată rolurile și responsabilitățile unui optometrist:
- Realizează anamneza pacientului și verifică vederea lui, pentru a evalua posibilele vicii de vedere, prin teste specifice care să determine și dioptriile finale.
- Folosește aparate specializate precum autorefractometrul pentru a depista viciile de refracție și testează acuitatea vizuală.
- Pune un diagnostic în cazul unor probleme de vedere comune: miopie, hipermetropie, strabism sau pentru diferite boli oculare, cum este glaucomul.
- Prescrie ochelari sau lentile de contact cu anumite dioptrii, pentru a corecta vederea pacientului, după ce testează dacă pacientul se simte confortabil și vede clar cu dioptria propusă.
- Prescrie tratamente pentru probleme oculare minore (infecții, iritații, alergii, corp străin în ochi etc).
- Trimite pacientul cu probleme mai grave la un specialist oftalmolog.
Ce este optica?
Optica este o ramură a fizicii care se ocupă de studiul proprietăților și naturii luminii, modul de producere a luminii și legile propagării și interacțiunii cu substanța.
Optica medicală se referă, mai precis, la utilizarea și dezvoltarea tehnologiei medicale optice care să îmbunătățească modul în care se testează vederea și se iau măsurătorile oculare, dar și tipul de tratament oferit, pentru a corecta afecțiunile oculare.
Optica este o ramură a fizicii care se ocupă de studiul proprietăților și naturii luminii, modul de producere a luminii și legile propagării și interacțiunii cu substanța.
Optica medicală se referă, mai precis, la utilizarea și dezvoltarea tehnologiei medicale optice care să îmbunătățească modul în care se testează vederea și se iau măsurătorile oculare, dar și tipul de tratament oferit, pentru a corecta afecțiunile oculare.
Care este pregătirea unui optician?
Un optician este un tehnician instruit să proiecteze, să verifice și să asambleze lentilele și ramele pentru ochelari, lentilele de contact și alte dispozitive de corectare a vederii.
Ca să devii optician, ai nevoie de studii liceale și de o școală tehnică, în care te specializezi în mecanică fină. Adesea, poți alege să urmezi cursuri de optician care durează câteva luni.
De cele mai multe ori, vei câștiga competențele necesare pentru a deveni optician după absolvirea unui ciclu postliceal de 6 luni minimum (de exemplu, un curs de calificare durează 4 luni și jumătate).
Însă, pentru că această ramură se studiază și în timpul studiilor universitare, poți deprinde competențele necesare în timpul programului de licență sau master, dacă include studiul tehnologiei optice, de montaj și adaptare ochelari și al aparaturii oftalmologice.
Cu ce se ocupă opticianul? Roluri și responsabilități
Opticianul este cel care determină specificațiile particulare ale aparatelor oftalmice care vor oferi corecția de vedere. Un optician primește, de obicei, recomandări și rețetele furnizate de oftalmologi sau de optometriști pentru a oferi produsele de corectare a vederii și nu are competențe de diagnosticare sau tratare a bolilor oculare.
Această profesie nu se rezumă doar la aceste activități de execuție – unii opticieni brevetați inovează și îmbunătățesc aparate speciale pentru corectarea defectelor (cosmetice, traumatice sau anatomice).
Dispozitivele și instrumentele medicale optice continuă să fie dezvoltate și inovate (aparatura de imagistică optică, tehnologia laser) astfel încât să schimbe modul în care oamenii văd și experimentează lumea înconjurătoare prin vedere.
Concluzii
Medicul oftalmolog se ocupă cu patologiile oculare și ajută pacienții cu probleme de vedere severe (de exemplu glaucom, infecții) să își recapete sănătatea oculară fie prin tratament medicamentos, fie chirurgical (operații simple sau complexe). Poate oferi și consultații în care să prescrie ochelari sau lentile.
Optometristul se ocupă de măsurările exacte ale globului ocular, fiind specializat în calculul dioptriilor necesare pentru corectarea vederii și recomandările de ohelari și lentile de contact, în acest sens.
Opticianul este un tehnician specialist în rame și lentile, este cel care montează sau modifică lentilele recomandate de optometrist sau oftalmolog și cel care face recomandări referitoare la rame în funcție de cerințele fucționale și estetice ale clientului (de exemplu, pentru citit sau lucru pe calculator, ori în funcție de mediul de lucru).