Cum îți alegi ochelarii

Uncategorized

In funcție de forma feței: Ochelarii pot aduce o notă definitorie ținutei tale, completându-ți, în același timp, personalitatea. Varietatea ramelor de ochelari este acum foarte mare. Având în vedere că ocupă aproximativ o treime din suprafața feței, alegerea necesită multă atenție. Cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de vedere ca accesoriu la modă sunt forma și culoarea.

Forma ramelor trebuie aleasă în funcție de cea a feței, culoarea ramelor – în funcție de cea a ochilor și a părului. În această ecuație mai intervine o variabilă: tendințele momentului.

Pentru a începe aveți nevoie de un metru de măsurat, o hârtie și un creion.

Primul pas: măsurați fața pe orizontală, în dreptul obrajilor, începând de la o ureche și terminând la cealaltă, peste nas. Se măsoară distanța între oasele zigomatice ca în poza 1. Notați numărul rezultat.

Pasul doi: măsurați dimensiunea maxilarului, trecând peste bărbie, cum se arată în poza 2, apoi notați numărul.

Pasul trei: măsurați partea cea mai lată a frunții, chiar de  deasupra sprâncenelor ca în poza 3.

Pasul patru: măsurați dimensiunea feței pe verticală, între vârful bărbiei și linia părului, pe frunte, ca în poza 4.

După ce ați notat cele 4 numere “magice” verificați instrucțiunile următoare:

Fața ovală: dimensiunea feței pe verticală (pasul 4) este de aproximativ (1+1/2) mai mare ca dimensiunea pe orizontală (pasul 1).

Fața rotundă: dimensiunea feței pe verticală (pasul 4) este aproximativ egală cu dimensiunea pe orizontală (pasul 1).

Fața pătrată: dimensiunea frunții (pasul 3) este aproape egală cu cea a maxilarului (pasul 2).

Fața triunghiulară: dimensiunile obrajilor (pasul 1) și frunții (pasul 3) vor fi semnificativ mai mari decât dimensiunea maxilarului, înregistrată la pasul

Cum alegeți ramele în funcție de forma feței?

Tipuri de fețe:

Fața ovală:

Acest contur facial este cel mai bine proporționat dintre toate, având linia maxilarului mai îngustă decât fruntea, pomeții frumos conturați iar trăsăturile suficient de blânde pentru a nu părea dure sau angulare.

Cei care aparțin acestei categorii se pot considera norocoși – lor li se potrivește cam orice tip de ochelari, iar lățimea ramelor acestora, să nu depășească linia exterioară a tâmplelor și pomeților.

Fața rotundă:

O față rotunda este simetrică ca formă: fruntea și obrajii au aproximativ aceeași lățime, bărbia este moale și neascuțită. Obrajii par plați, la fel și fruntea – se poate spune că are o formă de cruce, dar nu are nici un fel de unghiuri drepte.

Ochelarii pe care îi veți alege vor trebui să creeze impresia unei fețe mai alungite și mai înguste.

Ochelarii ideali sunt cei cu colțuri – formează un contrast cu fața rotundă. Acești ochelari nu trebuie să fie de formă pătrată, ci înguști și dreptunghiulari, iar ramele ochelarilor să fie mai degrabă subțiri și înguste (ramele groase au un efect greoi pe o față rotundă).

Nu purtați niciodată ochelari cu lentile rotunde sau cu lentile foarte mari și încercați să evitați modelele cu ramele decorate sau colorate (în special în jumătatea de jos).  Nici lentilele cu forme ascuțite nu se potrivesc.

Fiți atent(ă) la lentile, acestea nu au voie să fie la o distanță prea mare de tâmplă, ci cât mai aproape de față. Dacă sunt lentilele îndepărtate de față, aceasta pare asimetrică.

Fața pătrată:

În cazul în care forma feței este pătrată – fruntea, pomeții și linia maxilarului au aproximativ aceeași lățime.

Cele mai potrivite rame sunt cele ovale. Încercați stilul aviator sau ramele cu brațe late, tip „motociclist”.

Dacă aveți fața mică, puteți purta același model la proporții reduse, cu lentile de dimensiuni mai mici.  Ramele de aceeași lățime cu tâmplele dvs sau chiar mai late, cum sunt modele sport lipite de tâmple, vă vor minimiza lățimea maxilarului.  Veți arăta foarte bine cu rame care sunt mai curând late decât înalte, care acoperă complet rădăcina nasului și au lentilele de culoare foarte închisă.

Fețele colțuroase armonizează cu ochelarii care au o ramă subțire. Prin aceasta, fața pare mai delicată.

Dacă doriți niște ochelari cu lentile mai mari, atunci aceștia trebuie să fie de culoare deschisă, altfel aceștia opturează luminanța feței. Ochelarii foarte închiși la culoare nu sunt făcuți pentru fețe colțuroase. Deci: atenție la rotunjiri, o față colțuroasă devine moale și feminină prin rotunjimea lentilei

Evitați ramele cu colțuri drepte, în special modelele pătrate, și cautați întotdeauna linii mai rotunjite, cu lentile ovale sau circulare. Nici ochelarii cu lentile rotunde nu se potrivesc. Ochelarii mici și rotunzi lasă fața puternică și colțuroasă să pară neavantajată.

Fața alungită:

O față lunguiață are o frunte îngustă, obraji lați și o bărbie îngustă – ca un oval. Bărbia este în general rotunjită, deci nu așa ascuțită ca și la fața în formă de inimă.

Ochelarii care vă stau foarte bine, dacă aveți acest tip de față, sunt cei care nu sunt foarte lați, care au lentilele rotunjite sau pătrate, rame cu partea superioară groasă, rame colorate și cu forme neobișnuite, precum și cele cu brațele puternic ornamentate.

Ramele trebuie să fie foarte subțiri (este indicat, să fie de culoare neagră sau maro). Efectul: ochelarul acoperă partea de sus a feței, iar aceasta pare scurtată și mai plină. Există și ochelari care au la margine niște mânere foarte late – aproape la fel de late ca și lentilele. Și acești ochelari dau aspectul unei fețe mai late, deoarece sunt ca și o linie orizontală pe față.

Ochelarii cu lentile mari și puțin transparente pot acoperi părțile nedorite ale feței lunguiețe, dar nu prea se potrivesc pe fața lunguiață: nu prea au formă și în general fac ca fața să pară și mai lunguiață.

Ochelarii mici și rotunzi – nu se potrivesc cu fața lunguiată: par pierduți în fața ochilor. Lentilele cu colțuri –dau efectul de față colțuroasă și lasă ca oasele obrazului sa pară plate. Lentilele foarte înguste – nu se potrivesc, nici ele. Orice pereche de ochelari este mai lată decât înaltă și face ca fața lunguiață să pară optic mai lungă.

Uneori, persoanele cu fața îngustă și lungă pot avea un nas mai lung.  Pentru ca sa îl scurtați vizual, purtați o pereche de ochelari care stau mai jos pe rădăcina nasului (au puntea joasă).

Față triunghiulară:

Fața triunghiulară se definește prin frunte, obrajii sunt lați și maxilarul inferior este îngustat iar bărbia ascuțită.

Pentru că o față triunghiulară pare întotdeauna moale și feminină, o pereche de ochelari cu lentile pătrate creează contraste frumoase. Ochelarii cu lentile foarte mari nu se potrivesc bine cu acest fel de față, cu toate că aceștia creează un contrast plăcut între fruntea lată și bărbia ascuțită.

Față diamant:

Aceasta este probabil forma cea mai rar întâlnită: pomeții sunt lați și foarte bine definiți, fruntea îngustă și bărbia ascuțită.  Ramele de ochelari ovale vă vor îndulci trăsăturile, deși și cele pătrate cu colțuri rotunjite vi se potrivesc foarte bine.  Aveți grijă ca modelul ales să nu vă depășească lățimea pomeților, ochelari de inspirație retro, de dimensiune medie. În schimb, atuurile dvs nu sunt evidențiate de ramele mari, de ramele dreptunghiulare sau de culorile vii.

Față inimă:

O față în formă de inimă este catalogată de multe ori ca fiind o față triunghiulară. Această formă a feței, în care fruntea și ochii sunt mai spre lateral decât obrajii – fața curge înspre bărbie unde se termină aproape ascuțit. Caracteristicile principale sunt obrajii care sunt subțiri și moi, în schimb tâmplele și fruntea sunt late și puternice.

Ramele ideale sunt subțiri, rotunde, pătrate și de formele verticale înalte. Un model cu lentilă ovala, îngustă și închisă la culoare, fără aplicații decorative pe lateral – ascunde foarte bine formele inimii.

Ochelarii mari nu sunt buni, aceștia lasă să pară partea superioară a feței mai lată, și bărbia mai subțire. Există lentile care sunt în partea de sus mai late decât în partea de jos; acestea fac ca fața în formă de inimă să pară și mai triunghiulară.

Ochelarii care au o prelungire a lentilei din material plastic, în lateral și se îndreaptă spre colțul ochiului nu sunt indicați; aceștia scot foarte bine în evidență oasele tâmplei, lucru care nu este dorit.

Despre ochelarii rotunzi și mici pentru fețe în formă de inimă se poate spune că este o problemă de gust, dar în general aceștia se pierd pe față.